O jaju
Chcesz odżywiać się zdrowo? Jedz jaja!
Posiłek doskonały
Jajo to bomba witaminowa !!! Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Wystarczy zaledwie 21 dni aby zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii ciepła przeistoczyło się w żywy organizm, w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, immunologiczny, nerwowy. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do zaistnienia życia są w jaju. Jaja kurze stanowią najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy wskazać fakt, że białko jaja uznane zostało przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec składu aminokwasowego. Współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób - poprzez odpowiednie żywienie niosek, wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega – 3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym selen, jod, krzem). Jaja poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, przejmują rolę nutraceutyków, tj. żywności leczniczej. Znawcy żywienia, medycyny i technologii podkreślają ich wysokie walory kulinarne i biologiczne. Jaja odgrywają bardzo ważną rolę w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, bowiem w treści jaj zawarte są substancje o wysokiej funkcjonalności i aktywności biologicznej, w tym lizozymu, awidyny, nystatyny, fosfolipidów, a także immunoglobulin.