O jaju

Chcesz odżywiać się zdrowo? Jedz jaja!

Posiłek doskonały

Jajo to bomba witaminowa !!! Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Wystarczy zaledwie 21 dni aby zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii ciepła przeistoczyło się w żywy organizm, w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, immunologiczny, nerwowy. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do zaistnienia życia są w jaju. Jaja stanowią najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy wskazać fakt, że białko jaja uznane zostało przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec składu aminokwasowego. Współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób  - poprzez odpowiednie żywienie niosek, wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega – 3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym selen, jod, krzem). Jaja poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, przejmują rolę nutraceutyków, tj. żywności leczniczej. Znawcy żywienia, medycyny i technologii podkreślają ich wysokie walory kulinarne i biologiczne. Jaja odgrywają bardzo ważną rolę w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, bowiem w treści jaj zawarte są substancje o wysokiej funkcjonalności i aktywności biologicznej, w tym lizozymu, awidyny, nystatyny, fosfolipidów, a także immunoglobulin.

jajo witaminy 1

Propagujemy spożywanie jaj i współpracujemy z fundacją: www.jedzmyjaja.pl

Trochę historii

Jajo znane od wieków

Jajko, z języka łacińskiego ovum, nie od zawsze było popularnym posiłkiem na polskich stołach. Z wielu różnorodnych badań wynika, że jajko stało się pozycją w menu dopiero w średniowieczu. Kury pojawiły się na terenach polski ok. 750 lat p.n.e. , natomiast nie miały żadnego znaczenia gospodarczego, co zaskakujące, stanowiły element ozdobny. Powstanie Państwa Polskiego zapoczątkowało regularną hodowlę kur i powszechne ich spożywanie.

about 1

Z czasem, hodowla kur upowszechniła się na tyle, iż pozwoliła rozwinąć proces nośny. Dodatkowo, sposób żywienia również ewoluował, a zwierzęta te zaczęto karmić prosem, żytem czy pszenicą. W dzisiejszych czasach jajko to nie tylko niezwykle powszechny i lubiany, ale przede wszystkim nieodzowny element zrównoważonej diety, bogaty wysokiej jakości wartości odżywcze.

Jajo a kultura

Jajo to wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego białka wzorcowego. Zawiera ono pełną pulę aminokwasów, których nie potrafi wyprodukować nasz organizm. Jajo to również cała gama witamin: A, E, D i K oraz B2 i B12; kwasu patentowego czy składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. Istotnym składnikiem jaj jest również luteina, która ma dobroczynny wpływ na nasze oczy, chroniąc je przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a tym samym poprawiając ich widzenie. Żółtko jaj jest również źródłem lecytyny.

To w jaki sposób karmione są kury, wpływa na smak jaj. Tutaj niezwykle doceniane są jaja wiejskie, którym sprzyja naturalna hodowla i oraz odpowiednie naturalne karmienie. Jaja kur karmionych specjalnymi mieszankami pasz są bogate w przeróżne składniki odżywcze, m.in. kwasy omega-3.

Jajo stanowi nieodzowny element wszelkich ceremoniałów, zwłaszcza tych związanych z płodnością, urodzajem i zmianą statusu, czyli w ujęciu metaforycznym przekraczaniem pewnych granic czy symbolem przejścia. Według wielu ludowych przekazów jajo wpływało dobroczynnie na ziemię, użyźniając ją mocą płodności, dlatego rozrzucano na polach skorupki wielkanocnych jaj. Spożywano je rytualnie przed rozpoczęciem prac w polu czy przed pierwszym wypasem, ponieważ to przynosiło sowite plony i obfity chów.

Jajo posiada także symbolikę ochronną. W Polsce znany był zwyczaj zawieszania skorup jaj pod sufitem, aby uchronić dom przed nieczystymi siłami. Jajo miało również zastosowanie lecznicze. Toczenie surowego jajka po ciele chorego miało pomóc w ustaleniu przyczyny choroby.

W ludowej tradycji szczególną rolę odgrywały wielkanocne pisanki. Zawierały one większość znaczeń przypisywanych jaju – były symbolem życia, odradzającej się przyrody. W czasie świąt Wielkiej Nocy jajka są malowane i ozdabiane. W chrześcijaństwie jajko wiązane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne. Zdobienie jaj, według wierzeń Słowiańskich, jest warunkiem trwałości ludzkiej egzystencji. Zaniechanie tej tradycji może skutkować nieodnowieniem się świata po zimowym chaosie.

Czy wiesz, że?

  • Lata 70 i 80 należą do najtrudniejszego okresu w światowym przemyśle jajczarskim z uwagi na pojawienie się (w odniesieniu do konsumpcji jaj) fobii CHOLESTEROLOWEJ – fakt ten spowodował znaczne obniżenie konsumpcji jaj
  • Cholesterol w jajach nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia oraz nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną, bowiem zdrowy organizm zdolny jest do samoregulacji poziomu cholesterolu bez względu na jego udział w diecie W przypadku gdy więcej spożywamy składników bogatych w cholesterol - obniża się własna synteza i na odwrót. To uwarunkowania genetyczne wpływają na regulację poziomu cholesterolu. Zatem liczba spożywanych jaj nie ma bezpośredniego związku z jego poziomem we krwi 
  • Polska jest niestety na końcu rankingu krajów pod względem spożywania jaj w przeliczeniu na mieszkańca
  • Jaja: wspomagają odchudzanie, chronią wzrok, zwalczają zapalenia, wspomagają prawidłowy rozwój płodu, poprawiają pamięć, zapobiegają anemii, wzmacniają system odpornościowy, zmniejszają ryzyko chorób serca, wzmacniają kości i zęby

jajka bez tla shutterstock 91214933

  • Osoby z podwyższonym cukrem powinny jeść więcej jaj
  • Indeks glikemiczny jaja wynosi: 0
  • Jaja zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 
  • Jaj obniżają ciśnienie tętnicze krwi

 

Śniadanie Mistrzów!

Omlet francuski

źródło: http://www.ewawachowicz.pl/

Składniki:
2 – jaja
1 łyzka - mleka
ser parmezan lub grana padano
sól
pieprz
masło do smażenia
1 łyżka - masła
Do dekoracji cukier puder

Jak przygotować?
Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić. Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną.
Gdy omlet zetnie się od spodu, brzegi unieść łopatką - by masa spłynęła pod spód. Podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu. Posypać startym serem (może być ser żółty), przełożyć na talerz, złożyć na pół.

Omlet francuski

Pasta jajeczna

źródło: http://ugotuj.to

Składniki:
4 jajka
6 plasterków boczku wędzonego
1 łodyga selera naciowego
1-2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
ciemne pieczywo
liście sałaty

Jak przygotować?
Jajka ugotuj na twardo. Boczek wysmaż na chrupko na patelni i przełóż na ręcznik papierowy. Łodygę selera naciowego umyj, osusz i drobniutko posiekaj. Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekany seler naciowy i pokrojony w drobną kostkę boczek. Dopraw solą i pieprzem (ostrożnie z solą, bo boczek jest dość słony), dodaj musztardę, majonez i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ciemnym pieczywem i listkami sałaty.

Omlet francuski

Pasta jajeczna

źródło: kwestia smaku.com

Składniki:
ok. 1 szklanki liści świeżych ziół np. bazylii, kolendry lub zielonych liści natki pietruszki, koperku, rzeżuchy
180 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz

Jak przygotować?
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami, udekorować dowolnymi zielonymi listkami.

Omlet francuski
UE